Narrow Crooked House in Barcelona

PORTADA_176_Foto_07

The house was built in Sant Cugat del Vallès, a historic neighborhood of Barcelona, Spain. Designed and constructed by Josep Ferrando in 2014, the limitations on the project were clear before construction broke ground.

First, the ground for the project was deeply uneven, with the plot located between two streets of completely different heights. The lot is hemmed in by other buildings on either side, making the usable ground no wider than 5 meters in some places. The historic nature of the buildings surrounding the lot meant that the facade and roof had to be preserved.

176_Foto_27

But much like restrictions in other forms of art, the limitations to this project proved the source of inspiration.

First, concrete blocks were inserted in the narrow lot between the two buildings. Wooden structures adapted to the uneven topography, filling in the available gaps to create storage and living space. The length of the walls gives a sense of expansiveness, while the slightly offset floors creates a dramatic visual cross section, allowing light to filter to the ground level and creating a sense of openness in this 225 square meter space.

176_Foto_24

176_Foto_19

176_Foto_26

176_Foto_05

176_Foto_13

176_Foto_16

 

176__Aerial_View

176__Model_concret_1

176__Model_concret_2

176__Model_plywood_2

176__Model_plywood_4

176__Model_plywood_5

176__Model_wood_1

176__Model_wood_2

176__Model_wood_2_black

176__Model_wood_2_white

176__Model_wood_3

The post Narrow Crooked House in Barcelona appeared first on Freshome.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s